У сусрет фестивалу

Међународни фестивал кратког филма “Кратка форма”, један од значајних светских бијеналних манифестација у области краткометражне филмске уметности, биће организован од 26. септембра до 1. октобра 2017.
По четврти пут манифестација ће бити организована у Горњем Милановцу, под окриљем Културног центра – Установе за културу, уметност и ваншколско образовање.
Фестивал промовише уметничке вредности савременог филмског стваралаштва у области кратког филма. Такође приказује и наслеђе српске и светске културне баштине на подручју краткометражне филмске уметности.
Одржавајући квалитет, квантитет и кредибилитет манифестације покренуте 2010. године, Културни центар, уз стручну помоћ признатих филмских ствараоца и професора са неколико филмских академија, светској јавности до сада је представио око 500 филмских остварења која потписују аутори из педесетак земаља света.
За овогодишњи фестивал, до сада је пристигло око 2.500 филмских остварења, а очекује се да ће до краја маја, до када је Конкурс за „Краттку форму 4“ отворен, бити рекордних 4.000 мини, микро и кратких филмова, као и филмова из области филмског стваралаштва деце и младих.
Пред Селекционим комисијама биће тежак задатак да од великог броја пристиглих остварења одаберу филмове такмичарског програма четврте „Кратке форме“ истичу у Културном центру и додају да се све информације о фестивалу „Кратка форма“ могу добити преко wеб странице www.shortform.org.rs или facebook странице фестивала.
У протеклих годину, у оквиру промотивних активности фестивала, организоване су бројне филмске радионице и пројекције награђиваних филмова, не само у Горњем Милановцу и градовима Србије, већ и у иностранству и то првенствено захваљујући мрежи филмских фестивала младих (Youth Cinema Network – YCN), коју смо пре неку годину у сарадњи са представницима бројних светских филмских фестивала заједнички покренули, каже Драган Арсић, директор Културног центра и додаје да ће филмске промоције „Кратке форме“ бити организоване и у наредном периоду.
Представљање „Кратке форме“ у Београду заказано је за 25. јануар 2017. у Дому културе Студентски град. Пројекције су предвиђене од 20 сати у малој сали ДКСГ. А о историји, значају и будућности фестивала говориће; проф. Нарциса Даријевић Марковић, Мирослав Бата Петровић, Никола Јанковић, Драган Арсић и Бобан Стефановић као и други чланови фестивалског тима.