Kултурни центар Горњи Милановац расписао је конкурс за Седми фестивал кратког филма “Kратка форма”. Манифестација је међународног карактера и у Горњем Милановцу биће организована од 29. септембра до 03. октобра 2021. године.

Промоција кратког филма, као и филмског стваралаштва деце и омладине, основни је циљ „Kратке форме“. Фестивал је намењен свим љубитељима филма, а идеја му је да представи главне правце и стилове кратког филма, негује и промовише уметничке вредности, да иницира контакте филмских радника, аутора и публике и представи најновија остварења из продукције кратких филмова.

Фестивал има три такмичарске категорије, и то:
1. МИНИ ФИЛМ (филм до 15 минута)
2. KРАТKИ ФИЛМ (филм од 15 до 50 минута)
3. ФИЛМСKО СТВАРАЛАШТВО ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ (филм до 15 минута, узраст до 19 година)

Аутори, продуценти, дистрибутери или филмске школе фестивалске пријаве и потребну документацију треба да доставе организатору „Kратке форме“ најкасније до 01. априла 2021. године.

На Фестивалу ће бити приказани само филмови који су своју премијеру имали после 1. јануара 2020. године, односно филмови који одговарају формалном оквиру одржавања Фестивала.

За пријављивање филмова не плаћа се кортизација, а трошкове слања материјала и копија филмова сноси пошиљалац.

Фестивал има два жирија. За категорије: мини и кратки филм и други за категорије филмско стваралаштво деце и омладине. Оба жирија су међународна.

НАГРАДЕ ФЕСТИВАЛА
Жири за категорије мини и кратког филма, након свих одгледаних филмова приказаних у такмичарском програму ових категорија додељује следеће награде:
– ГРАН ПРИ за најбољи филм у категоријама мини и кратког филма,
– Награду за најбољи филм у категорији мини филма,
– Награду за најбољи филм у категорији кратког филма.
– Награду за најбољи анимирани филм,
– Награду за најбољи европски филм,
– Награду за најбољи српски филм.
Жири такође може доделити похвале и специјална признања у овој категорији.

Жири за категорију филмско стваралаштво деце и омладине, након свих одгледаних филмова приказаних у такмичарском програму ове категорије додељује следеће награде:
– ГРАН ПРИ за најбољи филм у категорији филмско стваралаштво деце и омладине,
– Награду за најбољи филм дечјег филсмког стваралаштва (узраст до 15 година),
– Награду за најбољи омладинског филмског стваралаштва (узраст од 15 до 19 година),
Жири такође може доделити похвале и специјална признања у овој категорији.
За престижну међународну награду Омладинске филмске мреже за најбољи филм (Yоутх Цинема Нетwорк Аwард) Организатор кандидује следеће награђене филмове: Гран при фестивалског стваралаштва деце и омладине, Најбољи филм дечјег филмског стваралаштва и Најбољи филм омладинског филмског стваралашта. О времену и месту приказивања Организатор ће благовремено обавестити лице које је пријавило филм.

Одлуке о наградама у такмичарским категоријама доносе жирији на јавном жирирању.
Јавно жирирање подразумева право публике да изнесе своје мишљење, да полемише са члановима Жирија или да својим анализама утиче на одлуке Жирија, али коначне Одлуке о наградама доноси Жири.
Одлуке Жирија доносе се већином гласова Жирија.

Фестивалска правила, Такмичарске пропозиције и Фестивалску пријаву можете преузети са сајта Фестивала.

Организатор фесивала “Kратка форма” је Kултурни центар, а покровитељи манифестације: Министарство културе и информисања Републике Србије, Филмски центар Србије и општина Горњи Милановац.

www.shortform.org.rs

festival@shortform.org.rs